Tesla postaví nedaleko Berlína svoji první automobilku v Evropě

Firma investuje do stavby kolem 4 miliard euro a bude se jednat o první automobilku firmy v Evropě. Práci dá až 8 tisícům lidí.

Americká společnost Tesla má v plánu v blízkosti německého hlavního města postavit novou továrnu na elektrické automobily. Hodnota projektu činí  4 miliardy euro.

Nová „gigafactory“ má vzniknout v Grünheime nedaleko Berlína a bude se jednat o první automobilku firmy Tesla v Evropě. Podle informací braniborské vlády by továrna měla v první etapě zaměstnat nejméně 3 tisíce lidí, ale počet zaměstnanců by časem mohl činit až 8 tisíc.

Výstavba továrny má začít na začátku roku 2020, s jejím dokončením a začátkem výroby se počítá na konci roku 2021. Firma ovšem musí v nejbližší době získat potřebná povolení.

Podle informací novin Bild am Sonntag by sice společnost měla investovat miliardy do stavby továrny, zároveň ale dostane 300 milionů euro jako dotaci EU.

V nové továrně by se měl vyrábět plánovaný Model Y kompaktního SUV a také baterie a motory.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.