Nový plynovod z Ázerbájdžánu bude v Turecku konkurovat ruskému plynu

Od roku 2017 se ruský export zemního plynu do Turecka snižuje. Nový plynovod tuto tendenci posílí.

30. listopadu 2019 bude zakončena druhá a poslední část projektu Transanatolského plynovodu TANAP, který představuje významnou konkurenci ruským plynovodům.

TANAP je turecká součást takzvaného Jižního plynového koridoru, který má zabezpečit dodávky zemního plynu z Ázerbájdžánu na trhy Turecka a jihovýchodní Evropy. TANAP měří celkem 1800 km a jeho stavba přišla asi na 7 miliard dolarů. V současnosti plynovod přepravuje 16 miliard metrů kubických plynu za rok: 6 miliard do Turecka a 10 miliard do Itálie a dál.

Ruský Gazprom provozuje do Turecka vedoucí plynovod Modrý proud a dodává jím na turecký trh 13 – 15 miliard kubických metrů ročně. Nový plynovod Turecký proud má dvě větve (jednu pouze pro Turecko, druhou pro jihovýchodní Evropu), z nichž každá přepraví 15,75 miliardy kubických metrů ročně.

Od roku 2017, kdy dosáhl export ruského plynu do Turecka maxima, se jeho podíl snižuje. Od ledna do září 2019 šlo o snížení na 35 a 45 % ve srovnání s rokem 2018 a 2017. Předpokládá se, že nový plynovod TANAP tuto tendenci ještě posílí. V Turecku se totiž Gazprom setkává s podobnými výzvami jako na evropském trhu: má zde rostoucí konkurenci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.