Nová oblast nasazení NATO? Vesmír

NATO chce prohlásit vesmír za novou operační oblast nezbytnou pro obranu a zastrašování.

Vesmír se v budoucnu stane pro NATO novou oblastí nasazení. Očekává se, že ministři uznají vesmír jako oblast operací, uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg před středečním zasedáním ministrů zahraničí NATO v Bruselu.

Stoltenberg poukázal na to, že v současné době obíhá kolem Země okolo 2000 aktivních satelitů. „Asi polovina patří zemím NATO.“ Musejí být chráněny. NATO však nebude umísťovat své vlastní zbraně do vesmíru. Již v roce 2016 Aliance prohlásila kyberprostor za samostatný operační prostor – kromě tradičních oblastí vzduchu, země a moře.

Ochrana satelitů

V červnu ministři obrany NATO poprvé přijali vesmírnou strategii. Aliance má především v úmyslu chránit satelity, které jsou důležité pro komunikaci během misí, navigace, systémů včasného varování pro odpálení rakety a hlášení o situaci v konfliktních oblastech.

Kromě USA také Rusko, Čína a Indie nedávno rozšířily své schopnosti pro vesmírné války. Indie na jaře úspěšně otestovala protisatelitní raketu, přičemž sestřelila vlastní satelit. Zástupci NATO poukazují na to, že Čína a Rusko také vyzkoušely způsoby, jak poškodit nebo zničit satelity. V říjnu 2017 se ruský satelit přiblížil k francouzsko-italskému satelitu pro vojenskou komunikaci. Paříž pak obvinila Moskvu ze špionáže.

Strategie členských zemí

Mezi 70. a 90. léty poslalo NATO do vesmíru vícero satelitů určených pro vojenskou komunikaci. Mezitím se však Aliance vzdává svých vlastních kapacit a využívá satelity členských států.

Stoltenberg nechtěl komentovat konkrétní spolupráci se zeměmi, jako jsou USA nebo Francie. Obě země se stále více spoléhají na vojenskou přítomnost ve vesmíru. V červenci francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil vytvoření kosmické jednotky v rámci letectva. Americký prezident Donald Trump zřídil v srpnu vlastní vojenské „vesmírné komando“. Podle Trumpa má být zajištěno, že americká dominance ve vesmíru nebude nikdy ohrožena.

Největší počet satelitů mají USA, Čína a Rusko. Na 4. místě jsou nadnárodní satelity. Satelity mají toto využití: komerční (846), vládní (385), vojenské (302), smíšené (279) a pro civilní účely jich je 145. Údaje jsou k listopadu 2018. Zdroj.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.