Bolivijská prozatímní vláda jmenovala velvyslance do USA. Po 11 letech

Post byl prázdný v důsledku sporu mezi Moralesovou Bolívii a USA – nová vláda se tak snaží změnit dosavadní bolivijskou zahraniční politiku. Například i tím, že uznala Guidóa za prezidenta Venezuely…

Prozatímní bolivijská vláda jmenovala po 11 letech velvyslance do Spojených států amerických. Tento krok má být součástí zahraničněpolitického „resetu“ po rezignaci prezidenta Evo Moralese.

Novým velvyslancem byl jmenován bývalý ambasador při OSN Walter Serrate Cuellar. Post velvyslance v USA byl prázdný od diplomatických sporů mezi La Paz a Washingtonem v roce 2008.

Jmenování nového velvyslance musí schválit senát, který kontroluje Moralesovo Hnutí za socialismus. Již od začátku Moralesova funkčního byly vztahy mezi Bolívií a USA napjaté, Morales USA obviňoval z vměšování se do věcí Bolívie, která má značné nerostné bohatství.

Prozatímní prezidentkou Bolívie se po Moralesově rezignaci prohlásila Jeanine Anezová. Ta záhy poté uznala lídra venezuelské opozice Juana Guidóa za prezidenta Venezuely a připojila se tak k USA a jejich spojencům. Bolívie také, s výjimkou Peru a Vatikánu, odvolala všechny své velvyslance.

Informace o jmenování nového velvyslance v USA se objevila v době, kdy se celkem 20 bývalých členů Moralesovy vlády skrylo na mexické ambasádě v La Paz. Celkem pět z nich by mohlo být uvězněno.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.