USA chtějí 100% cla na francouzské sýry. Nelíbí se jim francouzská digitální daň

Na francouzské zboží v hodnotě 2,4 miliardy dolarů by mohla být zavedena další dovozní cla. Důvodem je spor o digitální daň.

Washington v pondělí oznámil další várku cel vůči Francii a jejím sýrům, šampaňskému a dalším výrobkům, píše Politico. Má se jednat o zboží v ceně 2,4 miliardy dolarů a důvodem je spor o francouzský digitální zákon, který se nelíbí Spojeným státům. USA by navíc mohly zavést cla i vůči dalším francouzským službám. Momentálně už platí americká cla například pro francouzská vína dovážená do USA.

Úřad amerického reprezentanta pro obchod vidí francouzský zákon o digitální dani jako „neférový“, má prý diskriminovat společnosti jako Facebook, Google, Amazon a Apple, které dominují digitálnímu trhu služeb.

V souvislosti s digitální daní vyšetřuje Úřad i další země, a to Turecko, Itálii a Rakousko. Reprezentant USA pro obchod Robert Lighthizer řekl, že se tak Spojené státy budou bránit rostoucímu protekcionismu ze strany EU, která diskriminuje americké digitální korporace.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.