Lukašenko lákal Srbsko do Eurasijské ekonomické unie

Srbsko prý nebude litovat, vyslovil se Lukašenko v Bělehradě. Podle něj se Srbsko členem EU v nejbližší době nestane.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko lákal při své státní návštěvě minulý týden Srbsko do Eurasijské ekonomické unie. „Nebudete litovat,“ prohlásil na tiskové konferenci se srbským protějškem Aleksandarem Vučićem.

Srbsko se nicméně chce stát členem Evropské unie. Lukašenko prohlásil, že respektuje srbské evropské cíle, ale že v případě, když bude EU pokračovat ve svých „ultimátech“ by se Srbsko mělo obrátit na EAEU. Dodal také, že by Srbsko nemělo mít ohledně vstupu do EU vysoká očekávání – možná se podle něj stane členem EU za 10 až 15 let.

Prezident Vučić nazval Lukašenka „opravdovým přítelem Srbska“. O dva dny později, 4. prosince, se Vučić sešel na jednání v Moskvě také s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jde o třetí setkání v roce 2019.

Srbsko je jedinou zemí na Balkáně, která s EAEU podepsala dohodu o volném obchodě. V současné době je otázka rozšíření EU o země západního Balkánu poněkud nejasná, díky postojům Francie. V případě, že by se Srbsko stalo členem EU, muselo by svoji politiku řídit podle EU – například by muselo zavést ekonomické sankce proti Rusku. Vučić ovšem právě sankce a jejich zavedení ze strany Srbska odmítl.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.