Putin a Lukašenko jednali o integraci Běloruska a Ruska. V Minsku se protestovalo

Jednání v Soči o integraci trvalo déle než pět hodin a jeho konkrétní výsledky nejsou známy.

Sobotní jednání běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči trvalo přes 5 hodin. První dvě hodiny jednali oba lídři v doprovodu delegací, zbytek jednání proběhl ve formátu „z očí do očí“. Později se k oběma politikům přidali premiéři Běloruska (Sergej Rumas) a Ruska (Dmitrij Medveděv). Tématem rozhovorů bylo sjednocení Běloruska s Ruskem.

Po skončení jednání Lukašenko opustil rezidenci v Soči, aniž by se konala tisková konference. Také Putin rozhovory pro média nekomentoval.

Ruský ministr ekonomického rozvoje Maxim Oreškin k rozhovorům řekl jen to, že se spory ohledně integrace obou zemí zmenšily. Podle Oreškina se tak rozhovory posunuly dopředu.

Další jednání Lukašenka a Putina má pokračovat 20. prosince a má se konat v Petrohradu. Případně se může operativní schůzka nebo telefonát mezi Putinem a Lukašenkem konat dříve, potvrdil dále Oreškin.

V době konání schůzky v Soči se v centru Minska konaly nepovolené akce politické opozice, která tak vystoupila proti integraci Běloruska a Ruska. Akce se účastnilo několik stovek lidí. Opoziční politici, kteří na mítinku vystoupili, varovali před ohrožením nezávislosti Běloruska jako důsledku integrace s Ruskem.

Další protestní akce se konaly také na dalších místech hlavního města. Například se jednalo akce na prospektu Nezávislosti nebo vedle Paláce republiky. Bezpečnostní orgány akcím jenom přihlížely. Účastníci měli tradiční bílo-červeno-červené vlajky i vlajky Evropské unie.

Bělorusko a Rusko jsou formálně spojeny v takzvaném Svazovém státě už od roku 1996, který vznikl z iniciativy prezidenta Lukašenka. Rusko chce nyní integrační vazby s Běloruskem posílit, ale Bělorusko si nepřeje, aby se integrace obou dotkla politické sféry.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.