Evropská unie nesmí být geopolitickým hřištěm, musí se stát hráčem

Nový evropský šéfdiplomat Josep Borell načrtnul priority své zahraniční politiky. Z EU chce mít opravdového hráče.

Nový nejvyšší představitel EU pro zahraniční politiku Josep Borell v dopise členským zemím požaduje, aby se Evropa (míní se EU) stala geopolitickým hráčem a nebyla pouhým hřištěm pro velmoci. Borell píše, že došlo k obnovení geostrategické soutěže, především pak mezi Ruskem, Čínou a USA, a před EU stojí volba mezi stát se „skutečným geostrategickým aktérem“ a být „pouhým hřištěm“.

Dopis naznačuje, že nová Evropská komise pod vedením Ursuly von der Leyenové se bude snažit stát se více geopoliticky relevantní, píše Politico.

Diplomaté tedy čekají, jaké kroky v rámci evropské diplomacie bývalý španělský ministr zahraničí Borell udělá – také v souvislosti s tím, že Komise a Evropská rada přebírají větší slovo při formulování evropské zahraniční politiky.

Nový evropský šéfdiplomat dále napsal, že EU musí hovořit jazykem velmoci ve smyslu ne dobývat, ale přispět k mírumilovnějšímu, prosperujícímu a také spravedlivějšímu světu.

Zatím v diplomatických kruzích EU probíhá diskuze o tom, jak by se evropská zahraniční politika měla stát efektivnější a v rámci rozhodovacího procesu i rychlejší. Borell rozdělil evropskou zahraniční politiku do dvou kategorií, první má sousedský rozměr a ta druhá se týká širších geopolitických problémů. Za prioritu označil pevnější zakotvení západního Balkánu v EU a otázky procesu rozšíření. Vedle toho chce začít dialog s Tureckem a za prioritu považuje realizaci minských dohod o míru na východní Ukrajině.

V rámci geopolitiky považuje Borell za klíčového partnera a spojence USA. Zároveň ale píše, že EU se musí výrazněji angažovat i v širším světovém kontextu, aby se stala skutečným geopolitickým aktérem.

V dopise ale nezmiňuje starší návrh bývalého předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera vzdát se konsensu (jednomyslného rozhodování) v některých otázkách evropské zahraniční politiky a rozhodnout se pro kvalifikovanou většinu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.