Žádné zázračné řešení ukrajinského konfliktu neexistuje

Rychlý lék na ukrajinský konflikt sice neexistuje. Začaly se ale rozšiřovat hlasy, které zpochybňují rozhodnutí odcizit se Moskvě.

Bývalý indický diplomat M. K. Bhadrakumar uvádí, že Macron ukázal cestu u příležitosti summitu normandské čtyřky v Paříži.

Emmanuel Macron uvedl, že ukrajinský konflikt je „rána v srdci evropského kontinentu.“ Rychlý lék ale neexistuje.

Bhadrakumar uvádí souvislost se 70. výročím existence NATO – historická příležitost byla promarněna a stala se vlastně jen „setkáním lídrů“. Ukrajinský konflikt zamotal vztahy Západu s Ruskem, vyvolal sankce proti Rusku a z Ruska se stal nepřítel. Na chvíli se asi posílila transatlantická vazba, jenže pak přišel Trump a „pokazil“ to.

Začaly se rozšiřovat hlasy, které zpochybňují rozhodnutí odcizit se Moskvě. Protiruské sankce ale stále zůstávají realitou a Evropa nemá vůči Rusku koherentní postoj. USA se ovšem postavily k Rusku a k Číně jako ke svým hlavním nepřátelům a vložily to i do agendy NATO.

Geopoliticky viděno, píše Bhadrakumar, hlavní odpůrce tohoto přístupu je Francie, která má k Rusku tradiční vazby. Stačí si připomenout Macronova slova o „mozkové smrti“ NATO. Macronovy postoje se stále více podobají de Gaullovi, cítí, že je ve francouzském zájmu vyrovnat své vztahy se Západem a s Ruskem. Znovu spojit Rusko s Evropou, jak to Macron řekl.

Tím ovšem roste napětí mezi Francií a Německem, i když – přijde-li na Ukrajinu, pak minský proces vnímá Angela Merkelová jako své politické dědictví. Jenže paradoxně podmínky nebyly nikdy tak komplikované a zároveň tak vhodné pro vyřešení konfliktu na Donbase. A plusy a mínusy?

Zamrzlý konflikt slouží americkým zájmům – řada zemí v oblasti sdílí skepsi ohledně toho, že je možné konstruktivně pracovat s Ruskem. Je tu také anexe Krymu, kterého se Rusko nikdy nevzdá, ale je to onen bod, který vyvolal sankce proti Rusku.

A co je na straně plusů: ukrajinský prezident Zelenskyj má velký mandát k vyřešení konfliktu na Donbase a ke zlepšení vztahů s Ruskem. Na rozdíl od Obamy, pro Trumpa není otázka Ukrajiny tak zásadní. Tím se vytváří prostor pro normandskou čtyřku, sestávající z Francie, Německa, Ruska a Ukrajiny, aby implementovaly minskou dohodu na bázi tzv. „Steinmeierova vzorce“, který předpokládá ukončení bojů v Donbase, ústavní reformu k zajištění autonomie separatistickým regionům a následně volby pod mezinárodním dohledem.

Pondělní summit ve Francii se pokusil o oživení ukrajinského mírového procesu. Na třech oblastech byla shoda, vypočítává Bhadrakumar. Výměna vězňů, ukončení bojů do konce roku. A znovu potvrzení dohod z Minsku z roku 2015.

Stále ovšem přetrvávají rozdíly, zejména v oblasti fázování bezpečnosti a politických podmínek pro místní volby. Macron ovšem zněl mírně optimisticky, že by snad příští měsíce mohly zlepšit celkové klima mezi Ukrajinou a Ruskem.

První setkání mezi Zelenským a Putinem je také třeba vnímat pozitivně, píše indický diplomat. Moskva vnímá Zelenského přání míru jako skutečné.

Putinova nabídka – snížit cenu plynu pro průmyslové spotřebitele na Ukrajině o 25 %, je něco, co má posílit Zelenského pozici. Rusko musí našlapovat opatrně, posílit Zelenského možnost k jednání, ale zase ho nesmí ovládat. Putin je pragmatik, ale nemůže být příliš proaktivní.

Pro Rusko by byl nejlepší výsledek implementace minských dohod, tj. reintegrace Doněcka a Luhanska do Ukrajiny, ovšem s velkou mírou autonomie, která umožní těmto regionům udržovat zvláštní vztahy s Ruskem a mít své slovo, když přijde na ukrajinskou zahraniční politiku.

Moskva si připsala bodíky i za to, že pařížský summit se zcela vyhnul krymské otázce. Navíc, Macronův mocný apel, aby Západ opustil protiruské pocity, slouží zájmům Ruska. Pařížský summit tím připravil půdu pro Sergeje Lavrova a jeho jednání s Donaldem Trumpem.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.