Rusů v roce 2019 znova ubylo. Vláda mluví o katastrofě

Rusko letos hlásí rekordní přirozený úbytek obyvatelstva. Migranti nemohou ztrátu obyvatelstva vykompenzovat.

Rusko letos hlásí rekordní přirozený úbytek obyvatelstva za posledních 11 let, napsaly noviny RBK. Údaje pocházejí z oficiální statistiky Rosstatu za období od ledna do října letošního roku.

Podle oficiální statistiky zatím úmrtnost v Rusku převýšila porodnost o 259,6 tisíc lidí. V roce 2008 byl přirozený úbytek 362 tisíc lidí.

Za poslední dva měsíce roku se na této statistice nic zásadního nezmění. Příchod migrantů do Ruska nemůže kompenzovat ztráty. Bude to znamenat, že se počet obyvatel Ruské federace už druhým rokem v řadě sníží. Národní cíl zajistit zemi stabilní přírůstek obyvatel, který je součástí květnových dekretů prezidenta Vladimira Putina, nebude splněn.

Mezi ledem a říjnem roku 2019 do Ruska přišlo 193,2 tisíce migrantů, jejich počet tedy nemohl úbytek obyvatelstva vyrovnat. Počet obyvatel Ruska se tak s ohledem na migraci i úmrtnost snížil o 43,7 tisíc lidí. V posledních měsících roku se nepředpokládá, že by došlo k výraznému navýšení migrace do Ruska – ta je obvykle nejvyšší v letních měsících.

Přirozený úbytek obyvatelstva Ruska není plynulý. V letech 2013 až 2015 naopak zaznamenali statistici přirozený přírůstek. Nicméně od roku 2016 se přírůstek obyvatelstva bez ohledu na migraci začal snižovat a pokračuje, ruská vláda tuto situaci považuje za katastrofální.

Hlavní příčinou úbytku obyvatelstva je nízká porodnost. V lednu až říjnu 2019 se v Rusku narodilo celkem 1 milion 250 tisíc dětí, což je o 102,6 tisíc méně než před rokem. Porodnost poklesla v 80 z celkem 85 regionů Ruska. Příčinou je snížení počtu žen v reprodukčním věku – jedná se o málopočetnou generaci narozenou v 90. letech.

Na druhou stranu se v Rusku snížila i úmrtnost: mezi lednem a říjnem 2019 zemřelo v Rusku o 27 tisíc lidé méně než o rok dříve. Podle vlády se zlepšení dá očekávat až mezi roky 2023-24, kdy by přirozený úbytek měl přejít v nárůst.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.