EU možná znovu otevře debatu o fiskálním rámci

Eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni mluví o potřebě nového zhodnocení fiskálního rámce v EU.

Financial Times informovaly o postoji Paola Gentiloniho, který tvrdí, že je potřeba přehodnotit fiskální rámec vzhledem k nízkému růstu a nízké inflaci v eurozóně.

Gentiloni, který je novým členem evropské Komise a má na starosti ekonomiku, tvrdí, že je potřeba se důkladně podívat na fiskální rámec. Gentiloni chce posílit fiskální koordinaci v regionu. Je zřejmá asymetrie, neboť Komise může zemím nakázat omezit výdaje, ale už nemá nástroj, jak povzbudit výdaje.

Gentiloni zdůrazňuje, že v normálním makroekonomickém prostředí by to asi nebyl problém, ale že aktuálně v normálním prostředí nejsme. Náznaky, že se postoje mění, jsou patrné i u tak konzervativních zemí jako je Německo (pozn. redakce: přinesli jsme informaci o nedávných výrocích šéfa německé Bundesbanky Jense Weidmanna).

V této oblasti ovšem panuje nadále napětí, protože není shoda ani na tom, zda je fiskální akce potřebná, kde by případně potřebná byla, a zda je skutečně nutné měnit rozpočtová pravidla eurozóny. Gentiloni je reprezentant Itálie (a italské sociální demokracie) a jeho postoje už vyvolaly rozčilení v Německu.

Gentiloni ovšem varuje, že je potřeba mít koherentní strategii, jinak se eurozóna změní na „blok, který roste 1 % ročně“. Podle nového komisaře je potřeba také oživit snahy o reformu eurozóny. I zde ale panují velice odlišné postoje. Německý ministr financí Scholz byl ochoten souhlasit s jednotným systémem pojištění vkladů, ale rychle se ukázalo, že německý a italský návrh se od sebe dosti liší.

Nový komisař apeluje na překonání překážek, například tvrdí, že je potřeba zajistit nové sdílené bezpečné aktivum, tak aby eurozóna byla odolnější. I v tomto případě se jedná o dlouhodobě diskutované téma. Tento nástroj by také přispěl k větší integraci kapitálových trhů plus snížil nebezpečnou tendenci bank k akumulaci suverénního dluhu dané země.

Dokončení měnové unie je pro eurozónu zásadní priorita, říká Gentiloni.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.