Rusko, Čína a Írán pořádají společné vojenské cvičení

Společné námořní cvičení v oblasti Blízkého východu posiluje vazby mezi těmito třemi zeměmi.

Rusko, Čína a Írán spustily první společné námořní cvičení v Ománském zálivu. Demonstrují tak svůj vliv v oblasti, píší Financial Times. Nejde jen o posílení vztahů mezi zeměmi, ale také o demonstraci toho, že Írán není izolován.

USA vydaly varování, aby si Írán účast na takových cvičeních rozmyslel. Podle FT jde o to, že účastníci dávají najevo, že vliv USA v regionu slábne.

Každá ze tří zemí vzejde ze společného námořního cvičení vítězně: Rusko ukazuje, jak moc se zvýšil jeho vliv v regionu, Írán říká, že je pořád regionální velmocí a Čína se může pochlubit rostoucí silou svého námořnictva. Strategicky dávají najevo, že tyto země budou ovlivňovat dění na Blízkém východě.

Rusko tvrdí, že cvičení posilují regionální stabilitu. Čína hovoří o tom, že jde o normální vojenskou spolupráci.

V listopadu ovšem pod vedením USA, ke kterým se připojily Bahrajn, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty, spustily operace údajně k „zajištění bezpečnosti ropných dodávek“. Válečnými loděmi se také připojily Velká Británie a Austrálie.

Írán je pevně sevřen sankcemi, což se projevuje i na poklesu exportu ropy. Z 2,8 milionů barelů za den, se Írán dostal na 500 000 barelů. Největším zákazníkem Íránu je zřejmě Čína. Do Ruska se chystá íránský ministr zahraničí Mohammad Zaríf, aby prodiskutoval otázky vzájemné spolupráce. Rusko dlouhodobě oponuje americkému stažení se z íránské jaderné dohody.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.