Španělští socialisté a Podemos mají program pro vládnutí

Levicový program vlády, který zahrnuje zvýšení daní pro firmy či daně z kapitálových zisků a zvýšení minimální mzdy, potřebuje podporu v parlamentu.

Noviny Financial Times přinesly aktuální informace o vládním programu, který zahrnuje zvýšení daní pro firmy a změny v pracovní legislativě, které ocení zaměstnanci.

Pedro Sanchéz může s levicovým, progresivním programem stanout poprvé za 44 let v čele koaliční vlády. Program, který byl vytvořen společně se stranou Podemos, zahrnuje například navýšení minimální mzdy na 60 % průměrné mzdy.

Problém ovšem spočívá v tom, že socialisté sice znovu vyhráli volby, ale znovu nemají jasnou většinou. Dokonce ani dohromady s Podemos nedají dohromady potřebnou parlamentní většinu a budou muset hledat v parlamentu podporu. Sanchéz je s tím smířen a tvrdí, že se podpora bude hledat „zákon od zákonu.“

Daň z příjmu korporací bude navýšena pro banky, zvýší se i daň z kapitálových zisků. Sanchéz chce pomocí nových opatření budovat spravedlivější společnost.

Klíčové bude, zda se vládě podaří zajistit si „podporu“, resp. neúčast na hlasování o důvěře vlády u katalánské strany ERC – katalánské levicové republikánské strany. Vězněný katalánský politik Oriol Junqueres by se mohl dostat z vězení, aby se stal novým členem Evropského parlamentu, kam byl řádně zvolen.

Pokud ERC nebude hlasovat a levicové vládě se podaří zajistit si podporů Basků a případně dalších menších uskupení, pak by se Španělsko konečně mohlo dočkat vlády.

Ilustrační foto: Autor – Ministry of the Presidency. Government of Spain, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=81190459

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.