Google přestane využívat Irsko k vyhýbání se daním

Komunikační gigant pozměnil svou daňovou strukturu a konsolidoval své duševní vlastnictví nyní v USA.

Podle informací novin Financial Times americký gigant „konsolidoval“ své duševní vlastnictví v USA.

Firma Google přestane používat irskou „kličku“, která se využívala pro daňové účely a která firmě ušetřila stovky miliard dolarů. Google pozměnil svou daňovou strukturu a konsolidoval své duševní vlastnictví nyní v USA.

Firma uvedla, že její postup je v souladu se současnými kroky OECD, která se roky snaží, aby se firmy nemohly vyhýbat zdanění, kromě toho ovšem došlo také ke změně zákonů v USA i Irsku.

Google jako mnohé další firmy využívaly „double Irish“ tak, že nejprve své zisky evidovaly v Irsku a následně je převáděly do daňových rájů, třeba na Bermudy. Tím se vyhnuly zdanění v USA.

V roce 2017 si takto americké firmy „schovaly“ mimo USA až jeden bilion dolarů. To ovšem bylo před Trumpovou daňovou reformou.

Irsko nakonec podlehlo mezinárodnímu tlaku a „schéma“, které bylo využíváno například i farmaceutickými firmami, zrušilo. Ty firmy, které ho provozují, ho musejí ukončit do konce roku 2020. Firmy se ovšem nadále snaží se vyhýbat daním a přicházejí s novými fígly, které se pořád točí kolem Irska. Google z tohoto hlediska reagoval dosti pozdě, jiné firmy už se „přesunuly“ k jiným schématům.

Americká daňová reforma si posvítila právě na firmy, které vykazovaly duševní vlastnictví v zahraničí. V takovém případě totiž byly uvaleny nové daně, resp. firmy si nemohly tato „zahraniční aktiva“ nechat odpočítat pro daňový základ.

Třeba firma Apple sice má duševní vlastnictví v USA, ale zároveň má v Irsku dceřinou společnost, která „sdílí“ náklady na výzkum a vývoj. Tím pádem se může velká část zisků připsat této dceřiné firmě v Irsku.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.