Komodity nebudou levné na věky

Možné oslabení dolaru povede téměř jistě k nárůstu cen komodit na světových trzích.

Rana Forooharová upozorňuje na možnost oslabení dolaru, pak by ceny primárních komodit (či surovin) šly cenově nahoru.

Uvolněná peněžní politika přispěla k nárůstu bublin, takže nám tak nějak stoupají ceny všeho, od zlata po rizikové cenné papíry. Výjimku představují právě suroviny.

Některé důvody jsou strukturální. Učíme se těžit efektivněji či dokonce šetřit s přírodními zdroji. Jsou zde ale i další důvody nízkých cen. Žijeme v deflačním světě, populace stárne. Globální ekonomika je čím dál víc tažena spíše službami než statky, které vyžadují velké množství surovin.

Do této směsi ještě přidejme napětí mezi USA a Íránem a také boj proti klimatické změně. I když to druhé, pravda, není zrovna prioritou americké administrativy, mladí lidé věří, že odchod od fosilních paliv nemá alternativu. Podle nich to musejí být obnovitelné zdroje, které nahradí uhlí. Forooharová ale varuje před přílišným nadšením z toho, že by ceny komodit mohly zůstat nízké natrvalo.

Politika centrálních bank je extrémně uvolněná, navíc v USA panují snahy oslabit dolar. Tím by se zlato mohlo stát skutečně cenově „žhavým“. Mohlo by pak vytáhnout vzhůru i další primární komodity a jejich ceny. Je ovšem pravda, že hrozba konfliktu na Blízkém východě cenami příliš neotřásla, dodává autorka.

Existuje celá řada důvodů, proč by dolar mohl oslabit. A ceny komodity se vyvíjejí opačně a posilují. Kdyby dolar oslabil, třeba kvůli bublině v korporátních dluzích, pak by asi chtěla centrální banka zasáhnout, jenže trh nelze manipulovat navěky. Je proto možné, že by zásahy centrální banky vyvolaly pravý opak – tedy nárůst cen zlata i dalších komodit.

Je třeba připomenout, že komodity se nevyužívají jen pro výrobu, ale jsou i zajímavým aktivem pro spekulanty.

Vyšší ceny primárních komodit by s sebou samozřejmě nesly spoustu negativních jevů – zejména inflaci nebo vyšší ceny potravin. Ropné země by zase hrdě zvedly hlavu a globální nacionalismus by dál posílil, myslí si Forooharová.

Ale na druhou stranu, možná by další bublina umožnila skutečný odchod od fosilních paliv a přechod k obnovitelným zdrojům. Poptávka je v delším období nakonec cenově elastická.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.