Rekordních 45 milionů lidí v jižní Africe trpí nedostatkem potravin

Podle OSN se situace, které je už nyní rozsahem rekordní, bude ještě zhoršovat. Na vině jsou hlavně sucha a přírodní katastrofy.

Podle informací OSN trpí nyní v oblasti jižní Afriky celkem 45 milionů lidí hladem, který je důsledkem opakovaných such, rozšířených povodní a ekonomických problémů.

Oblast jižní Afriky, kterou tvoří celkem 16 států, čelí suchům v souvislosti s klimatickou změnou. Tyto země ale kromě toho čelí také ekonomickým problémům, který vyplývají z dopadů přírodních katastrof – naposledy se jednalo v roce 2019 o cyklon Idai, který zdevastoval Mosambik, Zimbabwe a Malawi.

Právě Zimbabwe, které bylo v minulosti obilnicí Afriky, v poslední dekádě prochází těžkou hospodářskou krizí, kterou doprovázejí vysoká inflace a nedostatek potravin, paliva, léků i elektrického proudu.

Podle představitele OSN pro region jižní Afriky se oblast potýká s rekordním hladem, jehož rozsah je doposud nevídaný. Očekává se, že se přitom situace ještě zhorší.

V Zimbabwe trpí potravinovým nedostatkem nejvíce lidí za dekádu, jde o 7,7 milionů lidí, což je polovina populace. V Zambii a v Lesothu, které byly postiženy suchem, jde o 20 % obyvatel, v Namibii o 10 %. V prosinci 2019 OSN už poskytla právě Zimbabwe potravinovou pomoc pro 4,1 mil. obyvatel země.

OSN počítá s tím, že v postižených zemích poskytne asistenci pro asi 8,3 milionů lidí. V daný moment má ale k dispozici jenom 208 milionů dolarů z požadované částky 489 milionů dolarů. Organizace se tak musela spolehnout na mechanismus vnitřních půjček k tomu, aby mohla potravinovou pomoc poskytnout.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.