Australanům hrozí, že se z nich stanou klimatičtí uprchlíci

Austrálie se v budoucnosti může stát díky horkům a suchům neobyvatelnou, varuje oceňovaný klimatolog.

Australané by se mohli stát „klimatickými uprchlíky“, píše se v článku australské televize SBS News. Podle amerického klimatologa a geofyzika Michaela Manna Austrálii hrozí, že by v důsledku rostoucích teplot mohla být tak horkým a suchým místem, že by se její obyvatelé mohli stát klimatickými uprchlíky.

Podle historických záznamů probíhá v Austrálii od září minulého roku nejhorší letní sezóna požárů buše, které stály život už skoro 30 lidí a zabily kolem miliardy živočichů.

Některé požáry byly natolik masivní, že vedly k vzniku dalších povětrnostních jevů, jako jsou suché bouře nebo ohnivá tornáda. Mohutnost požárů posílilo předcházející tříleté období minimálních srážek, díky kterému jsou australské lesy zcela vyschlé.

Michael Mann nyní potvrdil, že podle něj existuje pravděpodobnost, že by se z Australanů mohli v budoucnosti stát klimatičtí uprchlíci. Tímto pojmem jsou označováni lidé nucení opustit své domovy kvůli změnám v klimatickém systému nebo extrémnímu počasí. Mann je držitelem Tylerovy ceny za environmentální úspěchy a nyní studuje klimatickou změnu v Austrálii.

Klimatická změna vedla k zvýšení frekvence toho, co odborníci nazývají „počasí požárů“, tedy k častějším obdobím zvýšeného rizika vzniku požárů díky kombinaci vysokých teplot, nízké vlhkosti, nedostatku deště a silných větrů.

Australský premiér Scott Morrison opakovaně slíbil, že jeho země dostojí závazku Pařížské dohody o klimatu a sníží emise o 26 %, přestože to bude za cenu ztráty pracovních míst.

Mann je ale přesvědčen, že tohoto cíle se dá dosáhnout v rámci rostoucí ekonomiky, kdy vznikají nová pracovní místa a zároveň je ochraňováno životní prostředí. Australané podle Manna „potřebují vládu, která je ochotna jednat v jejich zájmu, nikoli v zájmu hrstky uhlobaronů.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.