Trump připustil škrty v sociální oblasti a zdravotnictví. Prý je umožňuje růst

Prezidentova slova naznačují ostrý rozchod s dosavadní politickou linií. Trump tvrdí, že „nevídaný“ hospodářský růst umožní takové škrty. Doposud se jim bránil.

Americký prezident Donald Trump řekl v rozhovoru s televizí CNBC, že je ochoten uvažovat o rozpočtových škrtech. Jedná se o obrat v politice, kterou Trump prosazoval od roku 2016, když se ucházel o úřad prezidenta.

Trump naznačil, že je otevřený možnosti škrtů v oblasti sociálního zabezpečení – například v programech jako jsou Medicare a Social Security. I když americký prezident opakovaně mluvil o hospodářském růstu, federální rozpočet USA se zmenšil. Důvodem se staly daňové úlevy, které jeho vláda zavedla. Přitom ale zvýšila státní výdaje.

Na otázku, zda se škrty v oblasti sociálních nároků mohou dostat na pořad dne, odpověděl Trump: „V určitý moment budou.“

Jako kandidát na prezidenta USA Donald Trump škrty v oblastech jako je Medicare nebo Social Security odmítal. V posledním rozhovoru Trump tvrdil, že škrty v této oblasti budou „nejjednodušší vůbec“ a že ekonomický růst umožňuje provedení těchto škrtů. Přitom se nechal slyšet, že Spojené státy neměly „nikdy růst jako tento“.

Mluvčí Bílého domu později připomenul, že v době administrativy Donalda Trumpa nedošlo ke škrtům v oblasti sociálních dávek a že Trump dodržel svoje sliby těm nejslabším Američanům.

Projekce ukazují na to, že by rozpočtový deficit USA mohl letos přesáhnout částku 1 bilionu dolarů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.