Desetitisíce protestujících Iráčanů chtějí odchod amerických vojsk

Desítky tisíc lidí v Iráku v pátek znovu protestovaly proti přítomnosti armády USA v zemi. Požadují odchod Američanů.

V Bagdádu v pátek protestovaly desetitisíce lidí proti americkým jednotkám. Odchod Američanů chce také irácká vláda.

K protestům vyzval vlivný politik a kazatel Muktada al Sadr. Strana tohoto šíitského duchovního získala při parlamentních volbách většinu mandátů. Al Sadr chce plán pro stažení „okupačních sil.“ Letecký prostor pro americké bojové letouny musí být uzavřen, zní jeho další požadavek.

Al Sadr uvedl, že pokud se USA budou zdráhat odejít, pak s nimi bude zacházeno jako s „nepřátelským státem.“ Bezpečnostní síly uzavřely betonovými zátarasy tzv. zelenou zónu, tj. místo v Bagdádu, kde sídlí vláda a také zahraniční velvyslanectví. Demonstranti se sešli na hlavním náměstí.

Rovněž úřadující premiér země Adil Abdul Mahdí požadoval odchod amerických vojsk a od ministra zahraničí Mika Pompea chtěl časový plán. USA prozatím žádné konkrétní kroky nepředložily. V Iráku je asi 5 200 vojáků.

Od zabití íránského generála Kásima Sulejmáního ovšem vzrostlo napětí nejen mezi USA a Íránem, ale také Irákem. Americký útok totiž zabil také velitele milic, Iráčana Abú Mahdí al Muhandise.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.