Kandidatura Áñezové vyvolala další krizi v bolívijské politice

Spojenci, nejen oponenti, prozatímní prezidentky Bolívie vidí v její kandidatuře zradu demokracie a narušení role současné přechodné vlády.

Oznámení prozatímní bolivijské prezidentky Jeanine Áñezové, že bude kandidovat na prezidentku země, vyvolalo v bolivijské politice novou krizi. Áñezovou za toto rozhodnutí kritizují jak její oponenti, tak spojenci – jeden z ministrů současné prozatímní vlády dokonce zareagoval rezignací.

Áñezová, která se stala prozatímní prezidentkou země po odstoupení prezidenta Evo Moralese a jeho vlády, až do minulého pátku tvrdila, že jejím jediným cílem je dovést zemi k novým a transparentním volbám v květnu 2020. Minulý pátek ale Áñezová oznámila, že chce v předčasných volbách kandidovat na úřad prezidenta (informovali jsme zde).

Carlos Mesa, který byl dříve spojencem Áñezové a kandidoval v říjnových volbách proti Evo Moralesovi, rozhodnutí prezidentky komentoval s tím, že její kandidatura narušuje historickou roli a důvěryhodnost přechodu (moci).

Ministryně komunikací Roxana Liuzárragová v reakci na kandidaturu rezignovala. Svoji rezignaci zdůvodnila tím, že vláda zapomněla na svoje cíle a že kandidatura současné prozatímní prezidentky je zradou demokracie. Áñezová pak v neděli sdělila, že požádala o demisi všechny své ministry, aby tak otevřeli novou etapu „demokratického přechodu“.

Áñezovou za její rozhodnutí kandidovat, zatímco je v úřadu prozatímního prezidenta, kritizovali další politici a také některá bolivijská média. Její podporovatelé jsou ale přesvědčeni, že Áñezová má právo kandidovat jako jakýkoliv jiný občan Bolívie.

  • O tématu jsme už informovali zde.
  • Další informace najdete také zdezde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.