Před volbami v Irsku roste podpora Sinn Fein

Výzkumy naznačují, že levicová Sinn Fein, která v posledních letech prošla proměnou, by se mohla stát druhou nejsilnější stranou v zemi.

Levicová irská strana Sinn Fein by mohla v předčasných parlamentních volbách zkomplikovat znovuzvolení současného premiéra Leo Varadkara za středopravou stranu Fine Gael do úřadu.

Sinn Fein obhajuje ve svém programu větší veřejné výdaje a sjednocení Irska – v posledních průzkumech veřejného mínění postupně získává silnou pozici. Podle údajů serveru Politico má Sinn Fein, stejně jako středopravá vládní Fine Gael, asi 21 % podpory, zatímco Fianna Fáil podporuje 25 % dotázaných. Některé dílčí výzkumy veřejného mínění už ukazují, že Sinn Fein je na druhém místě.

Lídryně strany Sinn Fein Mary Lou McDonaldová po zveřejnění nedělních výzkumů veřejného mínění řekla, že obě středopravé strany v Irsku vládly uplynulých sto let, takže „je čas na změnu“.

Její strana kandidovala celkem 42 lidí, což znamená, že nemůže dostáhnout parlamentní většiny – k té je potřeba 80 křesel. Potenciální vyjednávání o koalici tedy budou složitá, Sinn Fein není populárním koaličním partnerem, což už naznačují některé reakce ze strany Fianna Fáil. Sinn Fein je totiž stále vnímána jako strana, která byla politickým hlasem Irské republikánské armády. V posledních letech se ale dost změnila; kultivovala se jako progresivní levicová síla v irské politice například kampaněmi za právo na potrat či na legalizaci sňatků homosexuálů. Její předsedkyně McDonaldová představuje ve straně, která prošla generační výměnou, generaci novou.

Volební boj se v Irsku vedle tématu Brexitu vede především kolem ekonomických témat nebo otázky bydlení.

Další informace o volbách v Irsku se dočtete v původním článku v angličtině.

Ilustrační foto: Autor – Sinn Féin – Mary Lou McDonald TD, předsedkyně strany, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77255571

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.