Rusko dodá Indii systém S-400 do konce roku 2021

Za nákup ruského protiraketového systému hrozí Indii americké sankce.

Rusko dodá Indii protiraketový systém S-400 v hodnotě 5 miliard dolarů, informovala Al Jazeera s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti. Systém by měl být dodán do konce roku 2021.

Dohoda o dodávkách protiraketového systému byla mezi Ruskem a Indií podepsána v roce 2018. Indie ovšem kvůli tomuto nákupu čelí sankcím Spojených států amerických v rámci jejich širší politiky vůči Rusku.

Plnění dodávky nyní potvrdil Vladimir Drožžov, náměstek ředitele Federální služby vojensko-technické kooperace.

Systém S-400 je protiraketová platforma s dosahem 400 km a je považován za vůbec nejlepší technologii své kategorie.

Rusko patří k dlouhodobým dodavatelům zbraní pro Indii. V posledních pěti letech jí podle údajů SPRI dodalo 62 % veškerého zbrojního vybavení a v uplynulých třech letech dosáhly nákupy ruských zbraní hodnoty 15 miliard dolarů. Článek ale upozorňuje, že Indie v posledních letech nakupovala zbraně i v USA a Izraeli. USA Indii před nákupem systému S-400 varovaly. V případě, že se Indii nepodaří získat výjimku amerického prezidenta, bude čelit sankcím podobně jako Turecko, které si ruský protiraketový systém pořídilo také.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.