Koronavirus: co udělá OPEC?

Kartel má jednat o dalším snížení cen ropy v souvislosti s tím, že se snižuje poptávka především v Číně. Rusko nápad nevítá…

Irina Slav analyzuje situaci na ropném trhu, kde kvůli epidemii koronaviru hrozí propad poptávky. Ropný kartel OPEC uvažuje o dalším snížení těžby, ale Rusko není moc ochotné se do dalšího snížení pustit.

Formát OPEC + diskutuje o tom, jak zareagovat na koronavirus. Doporučení zní: snížit těžbu o 600 000 barelů za den. Rusko ale neprojevuje nadšení a chce další jednání, uvedl zdroj.

Agentura Bloomberg uvedla, že jednání pokračují, ale Rusko silnější snížení těžby nechce. Souhlasí ale s tím, aby současná nižší produkce ropy pokračovala. Rusko nemá tak agresivní postoj vůči nižším cenám a je vůči propadu cen odolnější než Saúdská Arábie. Rusko také dává najevo, že musí o snížení produkce diskutovat s představiteli svého ropného průmyslu.

Rusko zatím z jednání neodešlo, ale konsenzus nebude lehký.

Vídeňské setkání OPEC bylo svoláno jako nouzové setkání poté, co se ukázalo, že koronavirus bude mít dopad na světovou poptávku po ropě. Čínská poptávka je světová významná, její propad ovlivní světové ceny.

Saúdská Arábie se snaží prosadit snížení o půl milionu barelů za den. Rusko může ale argumentovat, že další snížení těžby nebude fungovat. Vezměme si příklad Libye. Produkce této země nedávno poklesla z 1,3 milionu barelů na 300 000 barelů denně. Důvodem je blokáda exportních terminálů, která vedla i k uzavření některých ropných polí. Nicméně tento propad o jeden milion barelů se na cenách nijak neprojevil.

Je možné, že obchodníci budou silněji reagovat na koncentrovanou akci OPEC +, ale opravdu bude tato reakce silná také pro delší období? Zkušenost z prosince to neukazuje.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.