Koronavirus bude nejhorší poptávkový šok pro ropu od roku 2008

Zpomalení čínské ekonomiky v důsledku epidemie se zřejmě mění v ropný šok, propad celosvětové poptávky po ropě, který tu byl naposledy před 12 lety…

Tsvetana Paraskova píše pro odborný server Oilprice o tom, že koronavirus vede ke zpomalení čínské průmyslové aktivity, k uzavření továren – a to se přeměnilo v nejhorší poptávkový šok pro ropu za poslední desetiletí. Alespoň to tvrdí Goldman Sachs.

Goldman Sachs se domnívá, že rozsah poptávkového šoku je srovnatelný s krizovými lety 2008-2009. Koronavirus se ovšem liší od SARS a dalších typů epidemií obrovským rozsahem karantény v Číně. Čínská poptávka po ropě může klesnout o 2-3 miliony barelů za den.

Goldman Sachs dále tvrdí, že ropa typu Brent bude v průměru v roce 2020 stát kolem 63 dolarů za barel.

Čínské rafinérie oslabují činnost, a to včetně největší rafinérské společnosti v Asii, Sinopecu.

Kvůli epidemii koronaviru dojde k ekonomickému zpomalení, které přivodí pokles globální spotřeby od 300 0000 – 500 000 barelů, což je kolem 0,5 % globální poptávky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.