Pozvánka na první veřejnou debatu !Argumentu

V pondělí 17. února 2020 pořádáme první  veřejnou debatu pod záštitou !Argumentu “Kdo střílel na Majdanu? Právní stát a lidská práva na Ukrajině 6 let po Euromajdanu”.

Veřejná debata se koná v pondělí 17. února 2020 od 18 hodin ve  Willenbergově sále (číslo dveří 217)domu Českého svazu vědeckotechnických společností, Novotného lávka 5, Praha 1.

Kdo střílel na Majdanu? Právní stát a lidská práva na Ukrajině 6 let po Euromajdanu

V naší besedě budeme mluvit nejen o tzv. sniperském masakru 20. února 2014 a nedokončeném vyšetřování těchto událostí. Budeme hledat odpovědi na další  a širší otázky: Směřuje Ukrajina k právnímu státu? Jaké postavení mají lidé s jinými názory či lidé, kteří se ocitli na poražené „starého režimu“? Jak silný je ukrajinský stát s ohledem na „monopol na zákonné násilí“? Jak se projevil konflikt mezi zákonností a legitimitou v případě „revoluce důstojnosti“? Probíhají na Ukrajině svého druhu „politické procesy“, nebo se jedná o tzv. spravedlnost přechodného období? Jaká byla právní úskalí a smysl výměn zajatců mezi Kyjevem a Moskvou?

Úvodní slovo: Ilona Švihlíková, ekonomka

Debatu moderuje: Veronika Sušová-Salminen, komparativní historička

Naším hlavním hostem bude Valentin Rybin, známý ukrajinský právník a ochránce lidských práv, který má bohaté zkušenosti s fungováním právního státu na Ukrajině. Patří k právním zástupcům lidí, kteří se na Ukrajině ocitli na “druhé” straně a poskytuje právní pomoc v kontroverzních případech, například obhajuje policisty z pořádkových jednotek Berkut či lidi obviněné z “vlastizrady”, “terorismu” a také “separatismu”. Patřil také k advokátům, kteří se podíleli na výměnách zajatců mezi Kyjevem, Moskvou a “lidovými republikami”.

Překlad do českého jazyka bude zajištěn.

Všichni zájemci jsou vítáni. Vstupné dobrovolné.

Ilustrační foto: Autor: Аимаина хикари, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30775409

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.