Politické zemětřesení v Irsku. Sinn Fein vyhrála parlamentní volby

Volební vítězství levicové Sinn Fein otřáslo politickým systém Irska fakticky po sto letech jeho samostatné existence.

Noviny Financial Times spekulují o politicky těžké situaci. Jak bude nakonec vypadat nová irská vláda?

Strana Sinn Fein si řekla o vládnutí. Nové parlamentní volby v Irsku vyvolaly politické zemětřesení a klasické strany (deník tím myslí pravicové strany – pozn.red.) těžko budou moci bez podpory Sinn Fein vládnout.

Je ale otázka, jak vše dopadne.  Politická strana dosavadního premiéra Leo Varadkara skončila až třetí se ziskem 20,9 % hlasů. Strana Fianna Fail byla druhá, ale bude mít asi největší zastoupení v parlamentu, protože Sinn Fein podle Financial Times neměla na kandidátkách dost lidí. Sinn Fein vyhrála volby se ziskem 24,5 % hlasů.

Předsedkyně strany Mary Lou McDonaldová tvrdí, že výsledek voleb je historický a že „je to revoluce.“

Vítězství Sinn Fein je skutečně přelomové. Článek připomíná, že téměř století zemi dominovala buď strana Fianna Fail, nebo naopak Fine Gael (které vládla doposud). Obě dvě pravicové strany se snažily Sinn Fein zcela vyčlenit z podílu na moci. Jednak kvůli vazbě na IRA a také kvůli její levicové politice.

Jak řekla McDonaldová, něco takového je nyní nemyslitelné. Předsedkyně Sinn Fein uvedla, že podobná ostrakizace je kontraproduktivní. Její strana bude chtít vládnout.

Varadkar trvá na tom, že zůstane ve vedení pravicové strany Fine Gael a že koalice se Sinn Fein nepřichází v úvahu. Volební kampani v Irsku dominovala témata bydlení a zdravotnictví, ve kterých pravicový Varadkar zrovna nebodoval. Brexit se vůbec nestal pro irské voliče důležitým tématem, píšou noviny Financial Times.

Irsko mělo několik let zvláštní situaci. Varadkarova strana Fine Gael vládla díky podpoře (z opozice) od strany Fianna Fail. (pozn. redakce: jednalo se o parlamentní dohodu, něco jako opoziční smlouva v ČR).

Stranu Fianna Fail ale tato situace poškodila, protože byla vnímána jako politická síla, která není ani v opozici a ani ve vládě. Je tak možné, že se do nové koalice strana moc nepohrne. Noviny také uvádějí názor bývalého poradce premiéra Aherna, že není možné z politiky vylučovat stranu, která oslovila téměř čtvrtinu voličů. Buď se zase spojí obě pravicové strany, což povede k tomu, že se jejich význam dále sníží, nebo se Sinn Fein musí dostat do vlády.

Vyjednávání o vládě může trvat velmi dlouho, uvádí článek dál.

Po sto letech od založen samostatného státu jsou tyto volby koncem dosavadního politického systému a architektury v Irsku.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – Tommy Kavanagh, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7273101 (irský parlament)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.