Itálie stojí před hlubokou krizí

Obrovským problémům čelí tradičně především jižní periferie země i evropského kontinentu.

Itálie se propadá, a nejde jen o ekonomiku, píše německý konzervativní list Die Welt.

Chybí pracovní místa, mladí lidé odcházejí, zlepšení nevidět. Budoucnost italského jihu vypadá zle. Když se někdo baví s Italy ze severu či středu země o Itálii, jako kdyby mluvili o nějaké jiné zemi, navíc si stěžují, že musejí nést břímě vysokých nákladů, aby udrželi Jih nad vodou.

V oblasti zvané Mezzogiorno je situace zlá: nezaměstnanost je vyšší než průměrná, příjmy nízké, roli hraje i geografie, je to periferie země i kontinentu. Pokud se něco rychle nezmění, čeká region katastrofa. Italská populace je přestárlá, ale italský jih – to je hluboká demografická krize západního světa. Není těžké namalovat katastrofické scénáře. V dalších 50 letech přijde Itálie o více než pět milionů obyvatel v pracovním věku, takže jih země ztratí 40 % pracovních sil. Jak potom znovu rozhýbat ekonomiku?

Počet obyvatel klesá i na severu a ve středu země, neboť Itálie má negativní míru porodnosti. Jenže hlavní faktor úpadku je vnitřní migrace v Itálii, za posledních 18 let odešlo z jihu 900 000 lidí. Jih také nemůže počítat s přistěhovalectvím, i migranti ze zahraničí totiž preferují sever Itálie, protože zde jsou pracovní místa.

Aby se situace Mezzogiorna stabilizovala, musely by vzniknout tři miliony pracovních míst. I když jsou v regionu dobré univerzity, studenti po absolutoriu zase odcházejí pryč.

Nové talenty do jižních regionů nepřicházejí, proto je potřeba zatraktivnit je prostřednictvím nových investic jak veřejných, tak soukromých. Na vině jsou prý regiony samy a jejich špatné vedení. Nejsou ani schopné dostat se k penězům EU. Vše trvá příliš dlouho, tak dlouho, že je to v rozporu s předpisy EU, píše Die Welt.

Návrhy řešení krize? Navýšení věku odchodu do důchodu na sedmdesát let. A také dostat ženy do práce, protože právě nízká zaměstnanost žen (v evropském srovnání) může být jedním z dalších problémů. Na Sicílii pracuje jen 29 % žen.

Podle jednoho z návrhů by se jižní regiony měly stát „zelenou platformou“ země. V souladu s „novým zeleným údělem“ Evropské komise se nabízí rozvíjet v této oblasti ekologické technologie.

K pozitivům patří právě koncentrace na obnovitelné zdroje energie, regiony zaznamenávají přírůstek biotechnologických firem.

Traduje se, že to sever se obětuje a „tahá“ jih za sebou, ale někteří analytici se domnívají, že problémy celé Itálie jsou vlastně velice podobné a ze zotavení jihu by profitoval i sever země.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.