Duterte vypovídá obrannou dohodu s USA

Filipínský prezident ruší dohodu o pobytu amerických jednotek v zemi. Chce prý vojenskou nezávislost své země.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte oznámil Spojeným státům americkým formální lhůtu k vypovězení bilaterální dohody VFA, Visiting Forces Agreement. Podle informací filipínské strany se prezident Duterte k tomuto kroku rozhodl v rámci svého přesvědčení, že země má být vojensky nezávislá.

Obranné vztahy mezi USA a jejich bývalou kolonií Filipínami sahají do 50. let 20. století, kdy obě země podepsaly dohodu o vzájemné obraně (MTD), která zůstane nedotčena. Vzájemná obranná politika byla ještě posílena v rámci dohody EDCA, Enhanced Defence Cooperation Agreement, kterou podepsala administrativa Baracka Obamy.

Duterte se k tomuto kroku rozhodl poté, co Spojené státy zrušily vízum bývalému policejnímu šéfovi Ronaldu de Rosovi, který po jeho boku vedl krvavou válku s drogami.

Podle dohody VFA z roku 1998 je na území Filipín umístěno kolem tisíce amerických vojáků na principu rotace, plní zde humanitární a výcvikové úkoly.

Duterte patří k hlasitým kritikům USA a kritizoval průběžně i vojenskou přítomnost USA na Filipínách, ale je to poprvé, co se rozhodl zrušit platnou smlouvu s Washingtonem. Filipínský prezident má vřelejší vztahy s Ruskem a Čínou než s USA, které zemi od roku 1998 přispěly na vojenské výdaje sumou 1,3 miliardy dolarů. Naopak ruská a čínská podpora je podle Reuters minimální.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.