Guaidó dorazil po turné v USA a Evropě zpátky do Venezuely

Konkrétní informace o jednáních v USA a v Evropě si opoziční politik nechává pro sebe.

Opoziční lídr Juan Guaidó, kterého uznala část mezinárodního společenství jako prozatímního prezidenta Venezuely, se vrátil 12. února po třítýdenním turné po USA a Evropě do Venezuely. Doufá, že se mu podaří obrodit svoji kampaň a svrhnout svého rivala, prezidenta Nicolase Madura. V hlavním městě Caracasu promluvil k asi pěti stovkám svých podporovatelů.

Guaidó se během cesty setkal s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a s evropskými lídry, zúčastnil se také jednání Světového ekonomického fóra v Davosu.

Při návratu do vlasti tweetoval: „Přináším přísliby svobodného světa, který je připraven nám pomoci získat zpět demokracii a svobodu.“ Zároveň svým příznivcům sdělil, že informace o zahraničních cestách si nechává pro sebe a nemůže o nich hovořit veřejně.

Guaidó porušil cestou do USA a Evropy zákaz cestování, který mu uložila vláda Nicolase Madura.

Při vystoupení byl Guaido vítán potleskem svých příznivců, zastánci prezidenta Madura naopak nešetřili nadávkami a házeli na politikovo auto klacky a dopravní značky. Také zbili dva novináře, kteří se o události snažili informovat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.