Morales kritizuje zákaz kandidatury v květnových volbách

Bolívijské úřady odmítly Moralesovu kandidaturu na senátora. Důvod: nepobývá v Bolívii.

Bývalý bolívijský prezident Evo Morales ostře kritizoval zákaz své kandidatury v květnových parlamentních volbách. Morales měl v úmyslu kandidovat na pozici senátora, ale bolívijský volební úřad jeho kandidaturu odmítl. Exprezident Morales prý nesplňuje zákonné podmínky, neboť momentálně pobývá mimo území Bolívie.

Podle Moralesova advokáta je ale takové zdůvodnění neopodstatněné. „Evo Morales je mimo Bolívii nedobrovolně, z nutnosti, nastala situace vis maior, pokud by zůstal v Bolívii, byl by zabit“, řekl právník Raúl Zaffaroni v argentinském hlavním městem Buenos Aires.

Morales Bolívii opustil po silných protestech v listopadu minulého roku. Nejprve odletěl do Mexika, nyní pobývá v Argentině, odkud řídí předvolební kampaň své strany Hnutí za socialismus. Kandidovat znovu na prezidenta nemůže.

Ilustrační obrázek: Autor – CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=511379

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.