Spojené státy se stahují z Afghánistánu

Vláda USA a povstalci z afghánského Tálibánu se dohodli na postupném stažení cizích vojsk ze země. Po 18 letech války.

Spojené státy podepsaly dohodu s afghánskými povstalci z Tálibánu. Dohoda umožní stažení zahraničních vojáků z Afghánistánu. Dohoda představuje krok k ukončení války, která trvá už 18 let.

I když dohoda otevírá cestu k tomu, aby USA mohly stáhnout postupně svoje vojenské jednotky, mnozí očekávají, že další rozhovory mezi oběma stranami budou ještě složité.

Současná dohoda byla podepsána v katarském hlavním městě Dohá mezi americkým emisarem Zalmajem Chalizádem a politickým šéfem Tálibánu Muláhem Abdulem Ghaním Baradarem. Svědkem dohody byl americký šéfdiplomat Mike Pompeo.

Americký ministr obrany Mark Esper k dohodě řekl, že se jedná o dobrý krok, který ovšem bude vyžadovat další trpělivost a kompromisy mezi oběma stranami.

Spojené státy se zavázaly k tomu, že zmenší počet svých jednotek na 8 600 (z dnešních 13 tisíc), a to během následujících 135 dnů. Během stejné doby mají USA pracovat na redukování dalších zahraničních jednotek v Afghánistánu, včetně vojsk NATO.

Plné stažení zahraničních vojsk z Afghánistánu je naplánován ve lhůtě 14 měsíců v případě, že Tálibán dodrží podmínky dohody. Sem patří bezpečnostní podmínky a rovněž dialog s oficiální vládou v Kábulu či propuštění zajatců.

Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je dohoda důležitá, protože představuje splnění jeho volebních slibů v době, kdy se snaží o znovuzvolení letos v listopadu. Na druhou stranu někteří odborníci na bezpečnost vidí dohodu jako zahraničně politické riziko.

Další informace najdete zde (v angličtině) a detaily dohody jsou zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.