Koronavirus dál úřaduje. V Jižní Koreji chtějí impeachment prezidenta

Nezvládnutí epidemie koronaviru a problémy na trhu s bydlením posílily kritiku současného prezidenta země.

V březnu 2017 podpořil jihokorejský ústavní soud potvrdil impeachment tehdejší prezidentky Jižní Koreje Pak Kun-hje. Po nových volbách se prezidentem Jižní Koreje stal současný prezident Mun Če-in, který sliboval skončit s obrovskou korupci v nejvyšších patrech byznysu i politiky. Mezi jeho sliby patřilo také ekonomické oživení. Jenže nyní se řada Jihokorejců otáčí k prezidentovi zády.

Kolem jednoho milionu lidí podepsalo petici požadující impeachment současného prezidenta. Důvodem má být problematická odpověď vlády na epidemii koronaviru v zemi. Jižní Korea měla na epidemii reagovat pozdě, což se považuje za důvod pro rozšíření nemoci v zemi. Petice kritizuje Mun Če-ina za to, že jeho vláda poslala do Číny 3 miliony masek. Ty chybí na domácím trhu.

Nejde ale o jediný problém či kritiku prezidenta. Mnozí Jihokorejci jsou zklamáni z vládní politiky v oblasti nemovitostí a bydlení. Mun sliboval, že zreguluje ceny bydlení. Jenže mnozí si dnes naopak stěžují na nárůst cen, hlavně v Soulu. Přes regulaci, kterou vláda zavedla minulý rok, se ceny nestabilizovaly. A dalším bodem kritiky je jmenování ministra spravedlnosti, který byl spojen s korupčním skandálem.

Kritici ovšem nevidí, že za šíření viru v Jižní Koreji může spíše nejpočetnější jihokorejské nové náboženství Sinčchondži. Pacientka s virem šla do kostela, i když měla příznaky infekce. Bohoslužby se účastnilo asi 1000 lidí.

Jižní Korea má dnes něco kolem 2 tisíc nemocných – většina nemocných jsou stoupenci tohoto náboženství či lidé, kteří s nimi byli v kontaktu.

Vedle toho nejen současná administrativa prezidenta Mun Če-ina narazila ohledně cen za bydlení. Předchozí vláda totiž způsobila bublinu na trhu nemovitostí. Také problém korupce se netýkal jen Munova ministra spravedlnosti, ale dotýkal se i současných opozičních politiků.

Část Jihokorejců i nadále prezidenta podporuje. Petici na podporu prezidenta Muna na stránkách Modrého domu (sídlo prezidenta) podepsalo asi 860 tisíc lidí.

Úřad jihokorejského prezidenta slibuje, že na petici, která podporuje impeachment, odpoví. K navržení impeachmentu musí být v parlamentu země většina, která by odvolání navrhla a potom také odhlasovala. Zatím taková většina v parlamentu neexistuje.  Prezident Mun navíc nebyl nikdy zainteresován v korupčním jednání a nezneužil funkci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.