Británie možná vycouvá z digitální daně a ustoupí tak USA

Zdanění technologických gigantů se nelíbí Washingtonu, se kterým chce Británie uzavřít novou obchodní dohodu. 

Podle pondělní informace agentury Reuters zřejmě Velká Británie zvažuje, že se postaví proti nové digitální dani, která by měla zdanit digitální technologické giganty jako jsou Facebook, Google nebo Amazon. Důvodem je snaha o dosažení obchodní dohody s USA.

Očekávalo se, že Británie v dubnu zavede 2% daň z peněz, které těmto firmám přinesli zákaznici v Británii. Washington však s touto daní silně nesouhlasí, chápe ji jako diskriminační a nevhodnou. Americký ministr financí Steve Mnuchin v lednu prohlásil, že USA budou na digitální daň reagovat, zřejmě odvetným zavedením cel na automobily. Británie tehdy ale prohlásila, že neuhne a daň zavede. Londýn si přeje globální řešení a navrženou daň považuje za pouze dočasnou variantu. Organizace OECD pracuje na mezinárodních pravidlech, která umožní, aby digitální společnosti platily daně v místech, kde podnikají.

Francie chtěla digitální daň zavést už letos v lednu. Nakonec její realizaci pozastavila, protože USA jí pohrozily zvýšením dovozních cel na francouzská vína.

Jasnější bude v případě Británie situace po 11. březnu, kdy by měl nový ministr financí Rishi Sunak navrhnout státní rozpočet.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.