K Bidenovi se už hrnou finanční dárci

Biden v posledních několika dnech skóroval u demokratických dárců a vybral kolem 7 milionů dolarů. Peníze mu přitom doposud spíš chyběly.

Po super-úterku nebude Joe Bidenovi chybět to, co mu doposud chybělo v jeho kampani – peníze, píše článek agentury Associated Press. Biden měl stěží dostatečné zdroje na financování televizních reklam před úterními primárkami.

Po super-úterku, ve kterém skóroval v 10 ze 14 států, se ovšem k Bidenovi začali přesouvat vlivní dárci. Výsledky posledních primárek v úterý udělaly z demokratické nominace zápas dvou kandidátů – Bidena a senátora Bernie Sanderse.

V úterý byla náhle vyprodána Bidenova drahá předvolební událost, na Floridě se k Bidenovi hrnuli další dárci.

Associated Press si všímá přílivu finančních prostředků dalších demokratických dárců k Bidenovi, a to včetně těch, kteří doposud váhali nebo podporovali jiné demokratické kandidáty, například Peta Buttigiega. Bývalý viceprezident Biden doposud neměl příliš silné postavení v oblasti finančních darů na jeho předvolební kampaň – peníze mu do tohoto týdne spíše chyběly. Tato skutečnost je také odrazem nerozhodnosti, která panovala v táboře umírněných Demokratů.

Jeden z Bidenových podporovatelů, který působí na Wall Street, Alan Patricof náhlou změnu popsal takto: „V posledních 72 hodinách bylo pro Joe Bidena mnohem lehčí získat zdroje, než tomu bylo v uplynulých 72 dnech.“

Výsledky super-úterních primárek situaci značně změnily. Když se Biden ocitl v pozici hlavního konkurenta senátora Bernie Sanderse, začaly se k němu také hrnout peníze od dárců. Peníze přijdou také od lidí, kteří mají obavy ze Sandersova demokratického socialismu a obávají se, že by právě Sandersova kandidatura přispěla ke znovuzvolení Trumpa.

Podle bývalého zástupce tajemníka Hillary Clintonové, Toda Nidese, ukázal nyní Biden, že volby nejsou jenom o penězích a organizaci – jsou prý o autenticitě.

Příliv peněz od sponzorů by ale mohl představovat pro Bidena v kampani problém. Senátor Sanders se už k nové situaci vyjádřil na tiskové konferenci ve Vermountu, když Bidena označil za kandidáta z establishmentu, který si pro peníze chodí k bohatým. Přesně tato Sandersova rétorika podle článku odrazuje bohaté dárce Demokratické strany.

V posledních asi 42 hodinách, včetně super-úterka, se Bidenovi podařilo získat 7,1 milionu dolarů, uvádí článek.

Ilustrační foto: Autor – Louise Palanker from Los Angeles/Santa Barbara, USA – Joe Biden Event-0688, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84599035

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.