Severní Makedonie se stane brzy členem NATO

Přijetí balkánské země do NATO v řádu několika týdnů oznámil generální tajemník NATO.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámil minuký týden v chorvatském Záhřebu, že se Severní Makedonie během následujících několika týdnů stane členem Severoatlantické aliance. Bude tak 30. členem NATO. Stoltenberg v Záhřebu poděkoval chorvatské vládě za její podporu členství Severní Makedonie v organizaci.

Stoltenberg byl prvním zahraničním hostem nově inaugurovaného chorvatského prezidenta Zorana Milanoviće, který svoji diplomatickou kariéru začínal právě v NATO. Kromě tématu členství Severní Makedonie se oba politici na jednání dotkli dalších témat. K nim patřilo angažmá Chorvatska ve vojenských misích NATO, ale i celková situace ve světové politice.

Chorvatská účast v misích NATO je podle Stoltenberga velmi oceňovaná. Chorvatsko má svoje vojáky v Litvě, Polsku, Afghánistánu, Iráku a v Kosovu. Generální tajemník ocenil to, že Chorvatsko zvýšilo svoje výdaje na obranu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.