Světové ceny potravin poklesly

Pokles cen v únoru souvisí také s probíhající epidemií koronaviru, tvrdí data Potravinové a zemědělské organizace.

Epidemie koronaviru ovlivnila ceny potravin, které v únoru poklesly, uvádí agentura Reuters. Pokles cen následoval po měsících nárůstu, informovala Potravinová a zemědělská organizace, která je agenturou OSN.

Cenový index pro potraviny, který agentura měří, se během února pohyboval na 180,5 bodech a od ledna se snížil o 1 %. Index sleduje změny cen obilnin, olejnatých rostlin, mléčných výrobků, masa a cukrů.

Organizace zvýšila svoje předpoklady pro sklizeň obilnin v letošním roce. Počítá se sklizní, která bude vyšší než v roce 2019 i v roce 2018.

V lednu se propadl index cen olejů o 10,3 %. Mezinárodní ceny obilnin, kromě rýže, rovněž poklesly.  Podle agentury se šíření koronaviru promítlo do poklesu cen potravin.

Koronavirus udeřil i na index cen masa, který se propadl o 2 % v souvislosti s poklesem dovozů masa do Číny.

Naopak ceny za mléčné výrobky vzrostly o 4,6 % díky zvýšení cen sýra, které bylo vyvoláno striktnějšími exportními pravidly na Novém Zélandu a v Austrálii. Nárůst ceny se ale netýkal sušeného mléka, které zaznamenalo cenový propad.

Rostly také ceny cukru, jak ukazuje meziměsíční nárůst cenového indexu o 4,5 %. Jedná se o nejvyšší cenu cukru od května 2017. Pokles má spojitost s nižší produkcí cukru v Indii a v Thajsku.

Potravinová a zemědělská organizace dále předpokládá, že světový trh s obilninami bude v letošním roce dobře zásoben a pokryje očekávaný růst spotřeby obilnin. Naopak v případě masa organizace nepředpokládá, že dojde k nějaké změně v produkci ve srovnání s rokem 2019. Minulý rok byl rekordní ve výrobě masa, která činila celosvětově 763 milionů tun.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.