Konec OPEC plus? Rusko narušilo spojenectví

Ceny ropy mohou kvůli neshodě OPEC+ prudce klesat a ve vzduchu visí cenová válka. Rusko prý míří na americkou břidlici…

Noviny Financial Times informovaly o rozkolu ve formátu OPEC plus. Rusko se prý chce zaměřit na oslabení tzv. americké břidlice.

Koronavirus snížil poptávku po ropě a Moskva vycítila příležitost vyřídit si to s americkou břidlicí. Zdá se, že OPEC bude sčítat ztráty, protože tímto krokem začne válka o tržní podíl.

Spojencům ve formátu OPEC+, Rusku a Saúdské Arábii, se nepodařilo najít shodu na snížení produkce tak, aby byla zastavena klesající cena ropy. Rusko se domnívá, že by to byli právě těžaři ze severní Ameriky, kteří by měli největší prospěch z navýšení ceny. A Saúdové do snížení produkce sami bez Ruska jít nechtějí.

Cena ropy Brent spadla na 45 dolarů za barel a zdá se, že za rohem je doba, kdy Saúdové začnou těžit, kolik chtějí, což může vyvolat bitvu o tržní podíl.

Ceny ropy mohou kvůli neshodě OPEC+ prudce klesnout, někteří analytici uvádějí, že až na 30 dolarů za barel. Cenová válka visí ve vzduchu, konstatují noviny.

Rusko není oficiálním členem kartelu, přidružilo se až před třemi roky do formátu OPEC+ a pomáhalo brzdit pád cen ropy.

Tváří v tvář koronaviru však Rusko odmítlo návrh Saúdské Arábie dále snižovat těžbu, čímž se formát OPEC+ dostal do hluboké krize. Oficiálně Rusko tvrdilo, že mu jde o podrobné vyhodnocení dopadu koronaviru na poptávku. Zdroje novin Financial Times, které byly přítomné jednání v sídle organizace OPEC ve Vídni, však tvrdí, že ruský postoj je motivován snahou „vyřídit si to“ s americkými těžaři břidlice a oslabit americkou ekonomiku.

Rusko se prý chce pomstít za sankce proti plynovodu Severní proud II a má po krk toho, že američtí těžaři tyjí z vyšších cen ropy. Hluboký propad ceny bude americké těžaře hodně bolet, tvrdí Financial Times, neboť je známo, že potřebují vyšší ceny, aby mohli být ziskoví.

Cenová válka by mohla některé z nich dohnat k bankrotu, konstatují analytici.

Kolaps jednání ve Vídni je nesmírně silný signál. Ukazuje, do jaké míry vliv Ruska vzrostl, i když saúdský korunní princ se nyní snaží obnovit dominanci Saúdů nad kartelem.

Situace dnes připomíná dění v roce 2016, kdy Saúdové pod tlakem začali spolupracovat s Ruskem. Spolupráce mezi oběma zeměmi se přitom netýkala jen formátu OPEC+. Země se sblížily v otázkách zahraniční politiky (a to navzdory odlišnému přístupu k Sýrii) a rozšířila se také spolupráce v dalších ekonomických oblastech.

Je možné, že vztahy mezi oběma zeměmi ovlivnila i saúdská výměna ministra pro energetiku, kterým je nyní princ Abdulazíz, syn saúdského krále. Mezi ruským ministrem Alexandrem Novakem a minulým ministrem Chalídem al Falíhem byly výborné vztahy. Když vypukla epidemie koronaviru, král Salmán volal Vladimiru Putinovi, aby dostal souhlas s razantním snížením těžby. Neuspěl. Sladit odlišné postoje Novaka a prince Abdulazíze se nepodařilo ani zprostředkovateli z Ázerbájdžánu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.