Příprava odchodu z EU stála britské poplatníky 5 miliard eur

Nová zpráva auditního úřadu ukázala poprvé konkrétní čísla za přípravu Brexitu.

Národní auditní úřad Velké Británie ve své nové 32stránkové zprávě vyčíslil, kolik stály přípravy na odchod země z Evropské unie. Mělo se jednat o celkem 5,08 miliard eur či v librách 4,4 miliardy liber. Suma směřovala na aktivity spojené s Brexitem mezi červnem roku 2016 a 31. lednem 2020.

Zpráva se konkrétně zaměřila na tři oblasti výdajů: výdaje za lidské zdroje, expertízu a za výstavbu nových systémů a infrastruktury či za marketing a komunikaci.

Jednotlivá oddělení britského státu (ministerstva a další instituce) pracovala od začátku na dvou scénářích – odchod s dohodou a bez dohody. Nová zpráva poprvé ukázala reálná čísla výdajů spojených s odchodem z EU. Celková částka se vešla do předpokladů ministerstva financí, které původně na Brexit alokovalo asi 6,3 miliard liber.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.