Předseda euroskupiny Mário Centeno slibuje fiskální stimulus

Očekává se, že ministři financí eurozóny spustí fiskální stimulační program.

Mário Centeno uvedl, že vzhledem k situaci s koronavirem budou „rozpočtová pravidla“ maximálně flexibilní a že od ministrů financí eurozóny očekává velké fiskální stimuly.

Také stimul EU má být podstatně vyšší než 27 mld. euro, o kterých na agregované úrovni hovořila guvernérka ECB Christine Lagardeová. Lagardeová vyjádřila obavy, že představitelé EU jsou příliš pasivní, Centeno ale tvrdí, že připraveni jsou.

Centeno očekává, že ministři financí budou na pondělní schůzce souhlasit s následujícími opatřeními: podpora ochrany zdraví, podpora rodin a pracovníků (dávky, kratší pracovní doba), podpora firmám například skrze odložení daní.

Zatím stále jde o zdravotní krizi, ale bylo by zcela nezodpovědné, kdyby ji eurozóna nechala přerůst v krizi důvěry, a nakonec i v krizi finanční.

Pondělní jednání má být klíčové, ale investoři jsou velice skeptičtí, že by mohlo přinést výsledky, které by nějak zásadně změnily negativní pohled na vývoj celého regionu. Centeno také uvedl, že situace se vyvíjí tak rychle, že nelze brát ohledy na regulace. Šéf euroskupiny se nechal slyšet, že opatření budou velmi rozsáhlá, od opatření centrální banky až k fiskálnímu stimulu a zatím nespecifikovaným finančním nástrojům.

Centeno bude nabádat k tzv. plné flexibilitě – chce dovolit vládám, aby mohly dle vlastního uvážení zasáhnout a zvýšit výdaje.

Výše a délka trvání ekonomických škod bude z velké míry záležet na tom, jak vlády dokáží reagovat. Zasáhnout musíme, řekl Centeno.

Ilustrační foto: Autor – Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.