Proč ruská armáda pomáhá členské zemi NATO?

Koronavirus je nová „zbraň hromadného ničení“, proti které nemáme obranu. Je jedno, na které straně barikády přitom stojíme, napsali v ruském tisku. 

Ruská armáda poskytla svoje virologické a další vybavení Itálii, která patří s největším rozšířením koronavirové nákazy v Evropě. Podle všeho se zdá, že ruské vedení se tak snaží ukázat, že si s korovavirem dokáže poradit a že Rusko má zdroje k poskytnutí pomoci jiným zemím, píše pro ruské noviny Nězavisimaja gazeta komentátor Vladimir Muchin.

Itálie je členem NATO, připomíná článek. Jenže tato organizace zatím s nějakou efektivní pomocí svému spojenci v objemech, jaké nabídlo Rusko, nespěchala. Doklady o poskytnutí takové pomoci ze strany spojenců v danou chvíli podle Muchina nejsou. I když Jens Stoltenerg na jednání Rady NATO zdůraznil, že organizace i nadále plní svoje úkoly a zajišťuje Evropě bezpečnost například hlídkovými lety ve Středomoří. V NATO ale nic neříkají o tom, jak vést boj proti nebezpečné infekční chorobě, která se v Evropě šíří.

Vypadá to tak, že nyní spíš funguje princip „každý sám za sebe“. USA a NATO fakticky odložily protiruské vojenské cvičení Defender Europe 2020 právě kvůli koronaviru, nikoliv snad z lásky k Moskvě. NATO a USA, které se ocitají na třetím místě v počtu nakažených, nyní nechtějí ukazovat svaly. Tím spíš něco demonstrovat Rusku, které – jak autor píše – nikoho neohrožuje.

Co se ale děje v členských zemích NATO? Ve Francii vojáci zablokovali vývozy epidemiologické vybavení. Další země vyhlásily karantény. Kde že je euro-atlantická solidarita, ptá se Muchin dále.

Proč země NATO skoro nemají síly a prostředky k boji proti nákaze? Nečekaly to? Nedokázaly předem odhadnout, že se virus COVID-19 stane specifickým typem zbraně? Italská armáda má vysokou bojeschopnost, ale ukázala se jako bezmocná tváří tvář virovému onemocnění. To zřejmě také vedlo Moskvu k tomu, aby Itálii poskytla pomoc.

Rusko na rozdíl od zemí NATO neupustilo od chápaní každé infekce tohoto typu jako hrozby pro bezpečnost země. Ruská armáda má ve svých řadách jednotky, které se věnují radioaktivní, chemické a biologické obraně. Jejich početnost se od konce SSSR téměř nezměnila.

Nicméně je nutné si povšimnout zranitelnosti světa. Vlády dovedou dělat bomby a rakety, aby si zajistily bezpečnost. Tváří tvář infekčnímu onemocnění jsou bezmocné. Nikdo nečekal, že se COVID-19 stane natolik vážnou zbraní hromadného ničení a nejnebezpečnějším nepřítelem Ruska a dalších zemí světa, konstatuje Muchin.

Vinu za jeho rozšíření nenese žádná země nebo organizace, ale samotná příroda. Je zvláštní, že ještě nikoho nepadalo vidět koronavirus jako novou zbraň masového ničení, na kterou se ještě nenašla obrana. V tomto případě je úplně jedno, na které straně barikády se ta která část lidstva zrovna nachází, zakončuje Muchin.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.