Hned po krizi se vracíme k politice škrtů, slibují si v Německu

Německý ministr ekonomiky ujišťuje, že po skončení krize bude Německo znovu šetřit a mít vyrovnaný rozpočet.

Německá vláda se po skončení krize spojené s pandemií koronaviru vrátí k politice škrtů, řekl německým médiím ministr hospodářství Peter Altmaier. Největší evropská ekonomika plánuje splatit svoje dluhy v roce 2023.

V pondělí se německá vláda rozhodla uvolnit balíček v hodnotě 750 miliard euro, který má německému hospodářství pomoci překonat dopady koronavirové pandemie. Vláda slibuje, že pomoc ekonomice bude efektivní a co nejméně byrokratická.

Německo se tak poprvé od roku 2013 octne „v dluzích“. „Až bude krize za námi – a my doufáme, že to bude za pár měsíců – vrátíme se ke škrtové politice a hned jak to bude možné i k vyrovnanému rozpočtu“, cituje Reuters Altmaiera.

Vláda má obavy, že pandemie přivede německou ekonomiku do recese. Německý ministr financí Olaf Scholz řekl, že rozpočtové plány vlády stojí na předpokladu, že ekonomika letos poklesne o 5 % HDP.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.