USA seškrtá finanční pomoc Afghánistánu

Washington tak reaguje na neschopnost dvou politických rivalů (a nyní prezidentů země) spolupracovat.

Spojené státy americké ohlásily, že seškrtají finanční pomoc Afghánistánu v objemu 1 miliardy dolarů. Rozhodnutí reaguje na neschopnost dvou konkurenčních vůdců Afghánistánu dohodnout se na sdílení moci.

Informace byla zveřejněna v souvislosti s nečekanou návštěvou ministra zahraničí USA Mika Pompea v Afghánistánu, kde jednal s oběma deklarovanými prezidenty země – Ašrafem Ghaním a Abdulláhem Abdulláhem.

Pompeo řekl, že USA jsou připraveny seškrtat americkou pomoc v hodnotě další 1 miliardy dolarů i v roce 2021. Ministr zahraničí USA po jednodenním vyjednáváním kritizoval oba politiky, že nejsou schopni se dohodnout a ohrožují mír v zemi. USA jsou podle Pompea ze současného stavu „zklamány“. Jednání Ghaního a Abdulláha poškozuje vztahy mezi oběma státy, zaznělo z úst amerického šéfdiplomata. Jejich neschopnost spolupracovat navíc ohrožuje i národní zájmy USA.

Po jednání v Kábulu se Pompeo ještě sešel v Dóhá s představiteli Tálibánu a řekl, že Ghaní a Abdulláh nejednají v souladu s americko-tálibánskou mírovou dohodou, která byla podepsána v únoru. Pompeo potvrdil, že odsun jednotek USA z území Afghánistánu půjde podle plánu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.