Britským farmářům chybí pracovní síla z východní Evropy

Zemi hrozí akutní nedostatek pracovníků pro letošní sklizeň. Plánuje dovézt je z východní Evropy, která je ale v izolaci…

Velká Británie nutně potřebuje naplnit 90 tisíc pracovních míst pro sklizeň ovoce a zeleniny. Pokud neuspěje, vypěstované ovoce i zelenina na polích shnije, napsal deník Guardian.

Je potřeba zařídit, aby letecké chartery z východní Evropy přivezly do Británie dostatek pracovníků. Některé velké farmy v Británii už charterové lety organizují, zároveň se však hlasitě dožadují pomoci britské vlády.

Nadace Concordia chtěla do Británie přivést kolem 10 tisíc pracovníků, polovina z nich měla být z členských zemí EU a zbytek z Ruska, Ukrajiny, Moldavska, Běloruska, Gruzie či dokonce z Barbadosu. Jenže všechny země mimo EU jsou uzavřeny. Velkou ranou je uzavření Ukrajiny, které má trvat od 2. do 23. dubna. Momentálně tak Concordii zbývá v EU jenom Litva, která ale také zavřela hranice, Rumunsko bez letadel a jako poslední naděje Bulharsko. Problémem ovšem je, že většina leteckých společností nyní nelétá. V úvahu tak připadají jenom charterové lety, které se ale prodraží, takže Národní zemědělská unie a Asociace poskytovatelů práce společně s nadací Concordia vyzývají vládu, aby jim v těžké době pomohla při garantování letů.

Zemědělský sektor čelil problémům už před koronavirovou krizí. Jednalo se o kombinaci Brexitu (migrace z východu Evropy přitom byla jedním z důvodů pro hlasování pro odchod z EU – pozn. red.) s ekonomickým růstem ve východní Evropě, který vedl k tomu, že sezónní práce na sklizni v Británii ztratily na přitažlivosti.

Údaje z minulého roku ukazují, jak závažný problém nyní britští zemědělci řeší. V roce 2019 bylo 98 % všech sběračů ovoce ze zahraničí, především z Bulharska a Rumunska. Zemědělský sektor nyní doufá, že se mu na sezónní práce podaří přilákat pracovníky z nyní uzavřeného sektoru pohostinství. Podle představitele britských sadařů Nicka Marstona jsou vítáni občané z východní Evropy, kteří jinak pracují v oblasti pohostinství. Slibuje jim férovou odměnu za férových podmínek.

Ministr životního prostředí George Eustice v této situaci hovoří o nutnosti mobilizace britské pracovní síly, která má nahradit současný nedostatek pracovníků. Vláda podle něj bude hledat způsoby, jak britské farmáře podpořit.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.