Trump pohrozil cly na dovoz ropy, jednání OPEC+ se odkládá

Prezident USA naznačil, že by USA mohly zavést „značná“ cla na dovoz ropy. Pondělní jednání skupiny OPEC+ bylo o pár dní odloženo.

Americký prezident Donald Trump nevyloučil, že by Spojené státy mohly zavést „značná dovozní cla“ na importovanou ropu. Podle prezidenta by se mohlo jednat dokonce o „velmi podstatná“ cla. Trump řekl, že by taková cla byla velmi špatná pro Saúdskou Arábii a pro Rusko, i když si „nemyslí, že to opravdu musí udělat“. Cenová válka mezi Saúdy a Ruskem vyvolala pád cen ropy – cena se v průměru snížila na 32 dolarů, na konci roku 2019 stál barel 65 dolarů.

Na 6. duben byla původně naplánována schůzka skupiny OPEC a Ruska. Nově se jednání má konat snad 8. nebo 9. dubna. Očekává se, že odklad poskytne všem zúčastněným více času na jednání. Hlavním tématem bude rozsah snížení těžby ropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.