Trumpův dekret umožňuje komerční využití vesmírných zdrojů

Bílý dům nechápe nerostné zdroje ve vesmíru jako globální veřejný statek. Chce je využívat komerčně.

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret, kterým pověřuje ministra zahraničí Mika Pompea, aby hledal další mezinárodní podporu pro americkou politiku, která by organizacím umožňovala těžit zdroje ve vesmíru.

Podle slov Scotta Pace, výkonného tajemníka Národní vesmírné rady, je dekret základem pro americkou obnovu a využití zdrojů ve vesmíru. Má se jednat o vodu a konkrétní nerostné suroviny. Cílem je posílení komerčního rozvoje vesmíru.

Dekret je ve své podstatě jen potvrzením rozhodnutí amerického Kongresu z roku 2015, které dává americkým jednotlivcům a korporacím právo na „komerční zkoumání, získání a využití zdrojů ve vesmíru“.

Právní rámce dovolující společnostem získávat zdroje ve vesmíru má vedle Spojených států také Lucembursko. Trumpův dekret zdůraznil americké politické kroky v této oblasti a také to, že USA budou chránit společnosti, které těchto zdrojů využívají.

Dekret píše, že „vesmír je právně a fyzicky unikátní oblastí lidské aktivity a Spojené státy ho nevnímají jako globální veřejný statek“.

Tento krok administrativy Donalda Trumpa navazuje na dlouhodobý přístup agentury NASA k objevování Měsíce a zahrnuje vybudování „základního tábora“ na Měsíci. Americká vláda hledá nyní podporu pro svůj pohled na vesmírné zdroje u Austrálie, Kanady, Spojených arabských emirátů a Číny.

Bílý dům doufá, že dekret umožní lepší vědecký základ pro využívání vesmírných zdrojů. Ve hře je například voda na Měsíci, její těžba a energetické využití.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.