OPEC uzavřel rekordní dohodu pod americkým tlakem

Je teď novým prezidentem OPEC Donald Trump?

Rusku a Saúdské Arábii se podařilo pod americkým tlakem, jak napsaly noviny Financial Times, uzavřít největší ropnou dohodu v historii. V květnu a červnu má z trhu zmizet 9,7 milionů barelů, což je téměř desetina světové poptávky. OPEC by měl trh stabilizovat až do roku 2022.

Již nyní se jedná o snížení produkce dvakrát větší než za finanční krize. Nakonec ale může být snížení ještě větší, i když to už by vyžadovalo spolupráci i s americkým břidličním sektorem. Trump si dohodu velice pochvaluje a říká, že ochrání pracovní místa v USA.

Obchodníci si ovšem nejsou jisti, že pokles těžby bude dostatečný, aby vykompenzoval pokles poptávky. Dohodu podpořila řada velkých ekonomik, od USA po Čínu a Indii, tyto země jsou připravené navyšovat zásoby, aby podpořily trh.

Dohoda byla ohrožena postojem Mexika, které nechtělo těžbu snížit. Nakonec zasáhly USA a Mexiko smí těžbu snížit méně než ostatní země. Jiné země naopak přistoupily k jestě výraznějšímu snížení těžby, například Saúdská Arábie.

Trump se na Twitteru chlubil, že zprostředkoval krásnou dohodu a napsal, že tím byly zachráněny statisíce pracovních míst v USA. Osobně poděkoval ruskému prezidentovi a korunnímu princi Mohamedu bin Salmánovi.

Pro Rusko, tvrdí článek, jde o dobrou zprávu vzhledem k očekávanému zvýšení cen ropy, navíc byl vytvořen další prostor pro dialog s americkým prezidentem.

Jeden z analytiků situaci interpretuje tak, že se Trump stal de facto novým prezidentem OPEC. Je také známo, že američtí senátoři žhavili linky do Saúdské Arábie a tlačili na ni, aby ukončila cenovou válku a dohodu akceptovala, jinak prý „přehodnotí“ zvláštní vztah USA k ní.

Analytici zkoumají, co se vlastně stalo. Někteří tvrdí, že tím skončila expanze OPEC+ a že jsme se posunuli dále k „řízeným trhům“.

Uvidí se, zda bude dohoda stačit ke stabilizaci trhů. Ropa už sice není na nejnižší úrovni za posledních 18 let, ale stále je na poloviční ceně oproti lednu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.