Wuchanská tajná laboratoř zdrojem nákazy?

Bio-laboratoř se dostala do centra spekulací a konspirací ohledně původu nového koronaviru díky výrokům amerických představitelů.

Wuchanská tajná laboratoř pro biologickou bezpečnost se dostala do centra kontroverzí o vzniku nemoci COVID-19 v souvislosti s americkými vyjádřeními, která naznačují, že se právě tato laboratoř mohla stát „kolébkou“ nákazy, napsal japonský anglojazyčný list Japan Times.

Čínští vědci tvrdí, že virus se nejspíš přenesl ze zvířete na člověka na wuchanském trhu, ale existence tajné laboratoře ve Wu-chanu se stala rychle předmětem konspiračních teorií. Spojené státy nyní tato obvinění přenesly do hlavního proudu, ministr zahraničí USA Mike Pompeo oznámil, že americké úřady začínají s vyšetřováním způsobu, jakým se virus přenesl na lidi.

Wuchanský ústav virologie je domovem Čínského centra pro sbírku virových kultur, což je největší virová banka v Asii a shromažďuje asi 1500 typů virů. V jeho kolekci jsou i ty nejnebezpečnější patogeny, například Ebola. Laboratoř vznikla v roce 2015 a stála celkem 42 milionů dolarů. Konzultantem projektu byla francouzská bio-průmyslová firma Alain Merieux. Budova je umístěna na vzdáleném okraji města Wu-chan.

Ministr Pompeo minulý pátek řekl, že čínské úřady při vyšetřování vzniku virové epidemie uvažovaly o tom, že by laboratoř mohla být zdrojem nemoci. Pompeo také připomenul, že Čína neumožnila zahraničním vědcům do laboratoře přístup. Americká média, deník Washington Post a televize Fox News, informovala, že anonymní zdroje vyjádřily obavy, že virus omylem unikl z laboratoře. Diplomatické kanály USA podle Washington Post naznačují, že se čínská strana obávala nedostatečných bezpečnostních standardů laboratoře. Televize Fox News tvrdila, že „pacient nula“ byl infikován typem netopýřího viru, který laboratoř studovala a odkud se nějak dostal ven.

Na internetu je možné nalézt celou řadu konspiračních teorií o původu viru.

Wuchanská laboratoř v pátek odmítla situaci komentovat s odvoláním na svoje prohlášení z února, ve kterém fámy odmítla. Podle tohoto prohlášení laboratoř poprvé testovala nový koronavirus 30. prosince, jeho genetickou strukturu zjistila 2. ledna a 11. ledna předala informace o patogenu Světové zdravotnické organizaci. Ministerstvo zahraničí Číny v pátek odmítlo zodpovědnost laboratoře za rozšíření viru.

Odborníci se domnívají, že virus má původ u netopýrů, na lidi se přenesl prostřednictvím dalšího nositele, snad luskouna. Čínská studie publikovaná v lednu v časopise Lancet však odhalila, že první koronavirový pacient ve Wu-chanu neměl žádné spojení s trhem se zvířaty, podobně jako dalších 13 z prvních 41 potvrzených případů.

Odbornice na biologickou bezpečnost Filippa Lentzos je toho názoru, že chybí důkazy, že se virus dostal omylem z laboratoře ven, ale chybí i v případě teorie o šíření z wuchanského mokrého trhu. „Pro mě je původ pandemie otevřenou otázkou“, řekla.

Podobného mínění je také další odborník na virová onemocnění David Heymann, který zdůraznil, že pro teorii o přenosu viru COVID-19 z netopýra také neexistují důkazy.

„Existuje celá řada teorií o tom, jak se lidé mohli nakazit, a nemyslím si, že momentálně by některá z nich mohla být doložena“, sdělil Heyman japonským novinám.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.