Ve zkoušce století USA propadají

Spojené státy pod vedením prezidenta Donalda Trumpa současnou pandemii nezvládají, jak by měly. Země nedostatečně testuje a netáhne za jeden provaz.

Edward Luce píše v komentáři pro noviny Financial Times, že prezident Donald Trump odmítá naslouchat odborníkům.

Koronavirus je typickým příkladem exogenního šoku. Ukazuje ale také odolnost každé země. Některé země se drží dobře. Navzdory svým obrovským vědeckým kapacitám USA situaci nezvládají. Zdá se, že se Spojené státy vůbec nepoučily a chybí jim jízdní řád, jak dál postupovat.

Prozatím bylo testováno pouhé jedno procento populace, varuje Luce. Kde jsou sliby ministra zahraničí Mika Pompea a prezidenta Trumpa, že „každý, kdo bude chtít test, ho dostane“?

Testování je nedostačující a bez něj se USA z pohromy nedostanou, píše Luce.

Trump nebyl jediný, kdo se tváří v tvář hrozbě „probudil“ pozdě. Podobně si počínal i britský premiér Boris Johnson, proto také mají USA a Velká Británie tak vysoké počty mrtvých. Kdyby se v USA země „uzavřela“ o dva týdny dříve, pak by šlo 90 % úmrtí zabránit. Podle oficiálních čísel zemřelo 30 000 Američanů (čísla odpovídají situaci v době psaní kometáře – pozn. red.). Není opravdu důvod toto celé podstupovat znovu.

Nicméně právě na to Trump tlačí. Chce zemi rychle otevírat už k prvnímu květnu. Jednotliví guvernéři sice nemusí prezidenta poslechnout, ale budou pod velkým politickým tlakem. Trump se rozhoduje politicky, a nikoliv v souladu s vědou.

Je snadné si představovat, s jakým prezidentem by se USA vedlo lépe. Odpověď je s jakýmkoliv. S Trumpem žádný plán na federální úrovni nebude. Trump ani neřekne pravdu ohledně epidemie. Podle něj mají už Spojené státy nejhorší za sebou. Říká, že by byla chyba ekonomiku znovu neotevřít. Je tomu jinak, míní Luce, druhá vlna pandemie by znamenala pro USA mnohem větší úder.

Pandemie neslouží ke cti americké jednotě. Naopak, hledají se obětní beránci, a rozdělení se dále prohlubuje, končí autor svůj komentář.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.