Velké ropné firmy si uvědomují, že se vše změnilo

Americké a evropské velké ropné firmy čelí bezprecedentnímu kolapsu poptávky.

Vše se změnilo, a není jasné, jestli současný pokles bude mít jen dočasnou povahu, jak tomu bývalo dříve, uvádí článek Financial Times. Pandemie koronaviru způsobila, že cena americké ropy se poprvé v historii dostala do záporu. Je potřeba udržet operace, tj. těžbu, a zároveň zajistit odolnost firem.

Už před krizí byla situace dost těžká. Firmy jako BP a Royal Dutch Shell slibovaly akcionářům hory doly, tedy navýšení dividend i vyšší efektivitu, splacení dluhů a přesun k „čistšímu“ byznysu.

Koronavirus je ale nutí dělat nepředstavitelné věci, například snížit operativní náklady i kapitálové výdaje, zastavit zpětný odkup akcií, či vydat nové dluhopisy.

Situace je zlá. Cena ropy Brent spadla od ledna o 70 %, akcie velkých ropných firem o 40 %.

Konce poklesu nevidět, takže těžko říct, jak se pak budou prodávat aktiva. Dluhy porostou. Jsou ohroženy projekty, které vyžadují vyšší náklady, od americké břidlice až po kanadské ropné písky. Opatření postihnou celý řetězec, protože se dotýkají nejen dopravy, která klasicky ropné produkty poptává. Ekonomická opatření postihnou i chemický průmysl.

Ropné firmy potřebují čas. Poptávka se propadla o třetinu. I kdyby se oživila, zásoby jsou nyní obrovské a bude trvat dlouho, než se zase sníží. Shell a BP jsou velice zadlužené, jiné si stojí lépe. Chevron vsadil na americkou břidlici, která zažívá brutální propad.

Jak v takovém prostředí vyplatit dividendu, to je otázka. Firmy budou stát před otázkou, co ořezat jako první, zda dividendy, či pracovní místa. Velké ropné firmy se bojí zklamat akcionáře, kteří jsou už tak pod tlakem, že investují do „špinavého byznysu“. Pokud nyní selžou, co tím vlastně akcionářům a investorům sdělí o budoucnosti odvětví?

Možná je na čase změnit celý obchodní model, včetně vyplácení dividend. Ukáže se, že pro řadu firem bude krize nikoliv jen otázkou krátkodobých problémů, ale přežití vůbec.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.