Svět dál zbrojí. Výdaje na obranu jsou nejvyšší od roku 1988

Zpráva SIPRI konstatuje další zvýšení výdajů na obranu. Do top pětky se v roce 2019 vrátilo Rusko.

Podle dubnové zprávy Stockholmského ústavu pro sledování problémů míru, SIPRI, se v roce 2019 výdaje na obranu celosvětově zvýšily o 3,6 %, na 1917 miliard dolarů. Je to nevyšší úroveň od roku 1988.

V roce 2019 činily celkové vojenské výdaje 2,2 % světového hrubého domácího produktu. K pěti zemím s nejvyššími výdaji na obranu patří USA, Čína, Indie, Rusko a Saúdská Arábie. Těchto pět zemí utratí 62 % veškerých globálních výdajů na obranu.

Do světové desítky se pak zařadily ještě Francie, Německo, Velká Británie, Japonsko a Jižní Korea (které utratily dalších 13 % světového podílu těchto výdajů). Prvních deset zemí utratilo dohromady 75 % světových výdajů.

V roce 2019 vzrostly výdaje USA na obranu o 5,3 % a činily 732 miliard dolarů. Čínské výdaje se zvýšily o 5,1 %, indické o 6,8 % a ruské o 4,5 %. V případě Saúdské Arábie došlo ke snížení těchto výdajů o celkem 16 %.

Evropa v uplynulém roce zvýšila výdaje na obranu o 4 %. V Asii a Oceánii se jednalo o zvýšení o 4,7 %, v obou Amerikách pak o 4,7 % a v Africe o 1,5 %. V oblasti Blízkého došlo podle zprávy ke snížení těchto výdajů o 7,5 %.

Více informací, včetně grafů a tabulek, najdete zde (v angličtině).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.